Sladké Salko milujeme všetci. Takto si kondenzované mlieko vyrobíte doma.

Zdieľať
Horizon33_2016 6 9_10 25 10.jpg

Sladučké husté kondenzované mliečko je súčasťou viacerých receptov na hriešne dobré dezerty. Ak však chcete ušetriť, prípadne ste si plechovku s kondenzovaným mliekom zabudli kúpiť, alebo len chcete vedieť, čo jete, vyrobte si ho doma. Je to jednoduchšie, ako si myslíte.

Výroba domáceho kondenzovaného mlieka je nenáročná na suroviny, no je potrebné sa pripraviť na to, že nám zaberie trošku času.

Potrebovať budete:

Pol litra plnotučného mlieka

1 hrnček cukru

štipku sódy bikarbóny

Ako na to?

Mlieko nalejeme do hlbokej panvice a pridáme k nemu cukor. No a vyzbrojíme sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Myslite však na to, že na domáce kondenzované mlieko sa oplatí čakať :-)

Horizon33_2016 6 9_10 25 39.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=J6-IUkzvrcM Foto: www.youtube.com

Mlieko s cukrom privedieme k varu a stredne silnom ohni varíme za občasného miešania.

Horizon33_2016 6 9_10 25 57.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=J6-IUkzvrcM Foto: www.youtube.com

Po tom, ako nám mlieko začne vrieť, začne sa meniť aj jeho farba na žltú. Okrem toho bude postupne hustnúť, a to je to, čo chceme. Keď sa z mlieka odparí voda a cukor začne karamelizovať, dosiahneme tú správnu farbu aj konzistenciu.

Horizon33_2016 6 9_10 26 33.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=J6-IUkzvrcM Foto: www.youtube.com

Tesne predtým, ako mlieko odstavíme z ohňa, doň pridáme štipku sódy bikarbóny. Tá zabezpečí, že bude kondenzované mlieko nadýchané, jemné a krémové. No a keď bude mliečko chladnúť, bude čoraz hustejšie a bude sa dokonale podobať tomu, ktoré si kupujeme v obchode. Až na to, že bude domáce a budete vedieť, čo obsahuje :-)

Horizon33_2016 6 9_10 26 45.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=J6-IUkzvrcM Foto: www.youtube.com

Pozrite si postup aj vo videu:

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom