Vedeli ste, prečo je dobré zmrazovať kávové zrná? A je toho omnoho viac...

Zdieľať
Kava_pixabay.com_.jpg
pixabay.com

Čierna alebo s mliekom, teplá alebo ľadová, bez kofeínu alebo dvojitá – pri pití kávy existuje veľa možností. Je však jedna vec, na ktorej sa zhodnú všetci, skvelá šálka kávy začína kvalitnými zrnami.

Väčšina odborníkov by vám povedala, že zmrazovať zrná nie je najlepší nápad. Mohli by nabrať rozdielnu vlhkosť a absorbovať nevhodné pachy, lepšie je skryť ich do vzduchotesnej nádoby mimo dosahu priameho slnečného svetla.

Avšak, podľa nedávnej štúdie publikovanej v The New York Times, „bleskové zamrznutie“ môže byť v konečnom dôsledku prínosom pre nápoj. Ukazuje sa, že zmrazenie kávových bôbov pred ich brúsením napomáha tomu, aby boli zrná rovnomernejšie. Je to dôležité kvôli procesu mletia kávy, čo má následne vplyv na to, ako rýchlo pri varení sa do vody extrahuje chuť kávy. Príliš malé častice môžu vytvárať kyslú chuť a príliš veľké zas horkosť.

Takže sa  pri svojej kávovej rutine musíte vyhýbať mrazeniu. Existujú ešte ďalšie možnosti, ako môžete urobiť svoj deň lepší:

Káva s kockami ľadu, nie však hocijakými. Nikto nemá rád vodnatú ľadovú kávu, preto pomôže, keď namiesto obyčajnej vody použijete pri výrobe ľadových kociek presso.

„Nice cream“ káva. Skúšali ste už banánovú zmrzlinu s kávou? Na jej výrobu použite spomínané ľadové kocky a banány, nič viac.

Affogato – to je zmrzlina plus espresso. Tento jednoduchý taliansky dezert je ideálny počas letných dní. Potrebujete len vanilkovú zmrzlinu a trochu espressa na jej poliatie.

Kávovo-zmrzlinová torta. Sú na ňu rôzne recepty, ale v jednoduchosti je krása a výnimočná chuť. Kávová zmrzlina, brownies korpus a bourbonová zmrzlina. Mňam.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom