Poznáte slané citróny? Takto ich môžete využiť v kuchyni

Zdieľať
Citrony.jpg

Citróny v kuchyni využíva takmer každý. Počuli ste už však o slaných citrónoch? Teraz sa dozviete, na čo ich môžeme použiť. 

Slané citróny alebo tzv. „citróny naložené v soli“ si našli svoje miesto už u mnohých profesionálnych kuchárov. Týka sa to však hlavne orientálnych kuchýň. Pýtate sa, prečo nestačí používať obyčajné citróny? Samozrejme, je to možné. Slané citróny sú však viac korenené ako kyslé.

Food 3021263_640.jpg

Gurmáni a kuchári z iných krajín už dlho poznajú tajnú zložku slaných citrónov. Slané citróny poskytujú menej kyslosti, ale silnejšia je korenistá slaná chuť a kvetinové a éterické vône citrónovej kôry. Čo je však úplne najdôležitejšie, citróny musia byť vždy organické, čiže bez chemických syntetických postrekov a hnojív.

Čo budete potrebovať:

  • niekoľko kusov citrónov
  • ďalšie 4 citróny na neskoršie využitie 
  • 500 až 800g soli (záleží od veľkosti pohára)
  • lyžičku olivového oleja
  • veľký sklenený pohár

Postup:

Zoberte si sklenený pohár, dobre ho umyte a vysušte. Na dno nasypte trochu soli. Citróny umyté horúcou vodou a vysušené nakrájajte na štvrtinky, nie však úplne, aby sa rozpadli. Asi tak do 3/4, aby dolu zostali celé. Do všetkých zárezov citrónov teraz nasypte soľ. Takto osolené citróny naukladajte do skleného pohára.

Citron.jpg

Všetky voľné priestory v pohári vyplňte soľou a citróny pevne zatlačte. Dbajte na to, aby medzi nimi neboli žiadne medzery. Nechajte v chladničke na týždeň, dobre pretrepte 1-2 krát medzitým. Kôry citrónov by mali byť potom mäkké.

Citron2.jpg

Pohár otvorte po jednom týždni a pozatláčajte citróny, aby ste z nich dostali čo najviac šťavy. Teraz pridajte šťavu z odložených 4 citrónov a 1 lyžičku olivového oleja. Nechajte najmenej 4 týždne pri chladnej teplote – čím dlhšie dozrievajú, tým majú lepšiu chuť. Po otvorení skladujte v chladničke, vydržia niekoľko mesiacov.

Citrony3.jpg

Ďalší variant: Ak chcete, môžete do slaných citrónov pridať aj škoricu, bobkový list, chili alebo iné bylinky a koreniny.

Kde všade môžeme slané citróny použiť?

  • v jogurte (grécky jogurt) s kyslou smotanou, ako korenistý dip na grilovanie
  • do nasekaných byliniek s olivovým olejom
  • ako pikantná pasta na ryby, kuracie alebo jahňacie
  • v šalátoch
  • v polievkach
  • v rizote a cestovinách
  • marináda so „slanou kyselinou“ môže byť samozrejme tiež použitá, napr. v šalátových dresingoch

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom