Správy zo Sibíru. Z toho vám stuhne krv v žilách

Zdieľať
zima

V Oymyakone na Sibíri, jednom z najchladnejších nepretržite obývaných ľudských sídiel na svete, sa úrady rozhodli zrušiť lekciu zo strachu, že by deti mohli zamrznúť. V poslednom týždni tam teplota klesla pod -60 stupňov Celzia.

V Oymyakone v Jakutsku platia najprísnejšie pravidlá pre rušenie školskej výučby kvôli poveternostným podmienkam. V dedine, kde žije 500 ľudí, starší študenti nesmú prísť na vyučovanie, kým teplomery neukážu -55 stupňov C. Mladší vo veku 7 až 11 rokov sú oslobodení od vyučovania, keď teplota dosiahne -53 stupňov C.

Lekcie zrušené, takže študenti … nezamrznite

To sa tiež stalo. Vedenie obce sa vydesilo, keď pred pár dňami teplomer za oknom miestnej knižnice ukazoval -60 stupňov Celzia, až potom bolo rozhodnuté o zrušení výučby na gymnáziu.

Školu, ktorá sídli v starej drevenej budove z roku 1932, mohlo dva dni chýbať 107 študentom. Lekcie v tomto prípade prebiehajú prostredníctvom internetu. Výučba bude pravdepodobne čoskoro obnovená, pretože podľa predpovedí má v najbližších dňoch teplota vystúpiť až nad -40 stupňov Celzia.

Aj horúca voda zamŕza

Pri tak nízkej teplote aj horúca voda okamžite zamrzne. Dvaja študenti posledného ročníka nižšej strednej školy v Oymyakone sa rozhodli vyjsť von v najchladnejšom počasí, aby urobili zaujímavý experiment.

Dievčatá vyrobili z horúcej vody „ohňostroj“. Pomocou fľaše vystrelili kvapalinu do vzduchu, čo malo úžasný účinok, keď sa vo vzduchu zachytili prúdy a okamžite zamrzli.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom