Test hamburgerov: Hamburger z McDonald´s vyzerá po 30 dňoch stále rovnako! Ako dopadli ostatné fast foody?

Zdieľať
hamburger tit

Čo sa stane s hamburgerom, keď ho necháš 30 dní v sklenenom pohári? Asi logická odpoveď bude, že sa pokazí. To je pravda, pokiaľ ten hamburger nie je z McDonaldu

Stránka Buzzfeed sa rozhodla urobiť zaujímavý experiment s hamburgermi z rôznych fast foodov. Hamburgery vložili do skleneného pohára, ktorý zavreli a počkali 30 dní. Samozrejme, väčšina hambáčov bola po takomto čase pokrytá plesňou a je viac ako isté, že by si sa do nich nezahryzol. Výnimkou však bol hamburger z „Mekáča“.

Ak sa pýtaš, čím to je spôsobené, odpoveď na túto otázku nebude taká jednoznačná. Šéfkuchár z jednej americkej reštaurácie J. Kenji López-Alt sa snažil zistiť, prečo je to tak. Prišiel s niekoľkými hypotézami, medzi ktorými je napríklad predpoklad, že v mäse a žemli je veľké množstvo konzervačných látok. Ďalšia jeho hypotéza, ktorú uviedol pre stránku iflscience.com, hovorí, že vo fast foode je veľké množstvo soli, ktorá tiež konzervuje, alebo že hambáče neobsahujú žiadnu vlhkosť, a tak v nich nemôžu vzniknút plesne.

Horizon33_2014-10-20_9-56-8

Tento šéfkuchár sa preto tiež rozhodol otestovať hamburgery z McDonaldu a tie, ktoré pripravil vo svojej kuchyni. Vyrobil 9 rôznych burgerov tak, že zmiešal žemle a prísady z McDonaldu so svojimi ingredienciami. Niekde dal viac soli, niekde menej a tiež skúsil rôzne typy balenia. Rukami sa však nikdy priamo nedotkol žiadneho z burgerov. Po troch týždňoch sa stalo niečo zaujímavé – burger vyrobený z prísad od McDonaldu sa nezačal kaziť, ale ani hamburgery, ktoré vytvoril zo svojich prísad, sa nepokazili.

Výsledkom podľa neho je to, že na kazivosť burgerov vplýva úroveň vlhkosti. Počas prvého týždňa totiž hamburgery stratili štvrtinu váhy a postupne začali schnúť. Bez vlhkosti nemohla vzniknúť pleseň. Burger z McDonald´s, ktorý bol zabalený do igelitového vrecka bol však po týždni pokrytý nechutnou plesňou.

Je preto viac ako možné, že výsledok testu je taký preto, lebo rôzne fast foody pridávajú do svojich burgerov rôzne ingrediencie a tie, ktoré držia najviac vlhkosti, sú aj najviac náchylné na pokazenie…

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom