Milujete grilovanie? Vďaka týmto fintám po grilovačke nepriberiete

Zdieľať
zdravé grilovanie
Ilustračné foto gettyimages.com

Grilovanie je v letných mesiacoch jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedál. Okrem príjemného pobytu vonku je tiež časom stretnutí s rodinou a priateľmi. Ak sa vám však zdá, že každotýždňová grilovačka vám pridáva na váhe a zaťažuje váš organizmu, zbystrite pozornosť. Aj grilovať sa dá zdravo, stačí sa držať niekoľkých zásad.

Výber vhodných potravín

Najdôležitejším krokom ku zdravému grilovaniu je správny výber potravín. Skúste si vybrať nízkotučné bielkoviny, ako kuracie mäso, ryby alebo tofu. Doplniť ich môžete grilovanou cuketou, cibuľou, alebo kukuricou. Pri vhodnej príprave vám zachutia rovnako ako mastné klobásky, mäso, či slanina.

zdravé grilovanie
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Správna marináda a dochutenie

Výber vhodnej marinády je rovnako dôležitým bodom pre zdravé grilovanie. Vyhnite sa hotovým marinádam, ktoré obsahujú väčšinou veľké množstvo oleja a pridaného cukru.  Namiesto nej použite radšej kvapku olivového oleja, či citrónovej štavy dochutenej bylinkami a cesnakom.

Vhodná metóda grilovania

Výber vhodnej metódy grilovania môže rovnako pomôcť minimalizovať zbytočný tuk a nadbytočné kalórie pripravovaného pokrmu. Použite napríklad grilovací rošt s povrchom proti priľnutiu, aby ste minimalizovali potrebu pridávania oleja.

Vyberte si zdravé prílohy

Dôležitou súčasťou zdravého grilovania je aj výber vhodnej prílohy. Biele pečivo môžete nahradiť špaldovým, prípadne celozrnným pečivom. Pridajte veľa čerstvej zeleniny a namiesto hotového dressingu si vyrobte vlastný z nízkotučného jogurtu.

zdravé grilovanie
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Recept na grilované kuracie mäso s bylinkovou marinádou:

Potrebujete:

  • Kuracie mäso na grilovanie
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarín, petržlen)
  • Olivový olej
  • Citrónovú šťavu
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Vytvorte marinádu zmiešaním nasekaných byliniek, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Kuracie mäso potrite marinádou a nechajte minimálne 30 minút odležať v chladničke. Gril rozohrejte na strednú teplotu a mäso grilujte približne 6-8 minút z každej strany. Ako prílohu použite šalát z grilovanej alebo čerstvej zeleniny.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom