Neuveriteľné fakty o jedle, ktoré zmenia spôsob, akým sa naň pozeráte

Zdieľať
Pivo pexels 1.jpg
ilustračné: pexels.com

Pred tým, ako sa pustíte do konzumácie, by ste si mali prečítať nasledujúce riadky. Nie všetko, čo ste si doteraz o jedle a nápojoch mysleli, musí byť totiž pravda…

Mrazené ovocie môže byť zdravšie ako čerstvé

Ovocie.jpg

Čerstvé ovocie je zvyčajne najlepšie. Podľa výskumu je však mrazené ovocie rovnako výživné a ponúka niekoľko výhod navyše. Nielenže sa mrazením uchovávajú dôležité živiny ako vitamín E a minerály ako vápnik a železo, ale máte prístup k výživnému jedlu celý rok.

Nie každé víno je vegánske

Vino.jpg

Na výrobu vína sa používajú jemné činidlá – kazeín (mliečna bielkovina), albumín (vaječný bielok) či želatína (živočíšne bielkoviny). Po spracovaní z nich síce vo víne takmer nič nezostáva, za vegánske ich označiť nemožno. Pokiaľ to nemajú priamo na etikete, vína k vegánskym potravinám nepatria.

Skutočné wasabi ste nikdy nejedli

Wasabi sushi pixabay.jpg
ilustračné: pixabay.com

Wasabi je pochádza z rovnakej „rodiny“ ako chren. To, čo u nás dostanete k sushi, nemusí byť skutočným wasabi. Buď ide o hmotu zarobenú zo sušeného prášku, alebo o chren zmiešaný s vodou, olejom a farbivom.

Skrytá soľ v pizzi

pizza

Polotovary ako omáčky a polievky obsahujú veľa soli. Rovnako pizza je plná sodíka. Dávajte si preto pozor, koľko a ako často jej zjete.

Mandľové mlieko nie je také zdravé, ako si myslíte

Potraviny zaujimavosti mandle pixabay 3.jpg

Pozorne si vždy prečítajte zloženie mandľového mlieka, ktoré si kupujete. Môže totiž ísť iba o kombináciu vody, pár mandlí, pridaných vitamínov a prísad, aby nápoj vyzeral ako mlieko. Radšej si pochutnajte na mandliach a pite normálne mlieko, aby ste dostali do svojho tela dostatok prirodzených živín.

Nie všetky spracované potraviny sú zlé

Stava dzus

Dôležitá je len úroveň a druh spracovania. Stopercentné džúsy, predvarené paradajky či v pare robená brokolica z obchodu sú zdravé.

Pozor na neprirodzené „prírodné príchute“

Super, zmrzlina!

Zbystrite pozornosť, ak na etikete nájdete, že potravina obsahuje prírodné arómy. Sú síce prírodné, ale kastoreum – výlučok análnych žliaz bobrov – nemusí byť každému pochuti. Nachádza sa v zmrzline, pudingoch, žuvačkách i niektorých cukríkoch.

Pivo proti zubnému kazu

Čapované pivo. Jeden pohár piva či vína občas a v malom množstve neuškodí.

Pivo Guinness môže údajne dopomôcť k udržaniu zdravého úsmevu. Podľa výskumu pivo pomáha zabrániť rastu baktérií, ktoré vedú k zubnému kazu a ochoreniu ďasien. Kremík v pive zas pomáha udržiavať silné kosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom