Ako naše zdravie skutočne ovplyvňujú sladidlá? Sú vhodnou náhradou za cukor alebo nám škodia?

Zdieľať
Sugar 973899_640.jpg

Stále viac ľudí nahrádza cukry sladidlami. Cukor totiž obsahuje príliš veľa kalórií a zvyšuje riziko cukrovky u ľudí. Sú však sladidlá naozaj zdravšie alternatívy a skutočne pomáhajú pri strate hmotnosti? Nové výsledky výskumu sú veľmi prekvapivé. 

Vedci hodnotili 37 štúdií, ktoré skúmali účinky sladidiel na viac ako 400 000 ľuďoch v priebehu 10 rokov. Metaanalýza publikovaná v časopise Canadian Medical Association Journal je alarmujúca. Sladidlá vraj podporujú nielen nadváhu, ale aj srdcové choroby, hypertenziu a cukrovku.

Treba však poznamenať, že len 7 z analyzovaných štúdií s celkovým počtom 1 003 účastníkov spĺňalo všeobecné výskumné štandardy. Napriek tomu sú výsledky jasné.

Prečo sladidlá podporujú prírastok telesnej hmotnosti a tým aj ochorenia?

Britská štúdia ukázala, že ľudia, ktorí užívali vodu s aspartámom (umelé sladidlo), boli viac hladní než tí, ktorí vypili to isté množstvo vody bez tohto doplnku. Sladidlá preto vedú k zvýšenému pocitu hladu. Navyše, veľa ľudí má dobré svedomie, keď konzumuje ľahké výrobky a preto jedia viac ako zvyčajne. Tak sa kalórie hromadia veľmi rýchlo a existuje nebezpečenstvo nadváhy.

V izraelskej štúdii od roku 2014 bolo dokázané, že u myší, ktorým boli podávané sladidlá sacharín, sukralóza a aspartám, sa po 11 týždňoch vyvinula glukózová intolerancia. Toto je „predforma“ cukrovky typu 2 spôsobená zvýšenou hladinou inzulínu. Telo nemohlo primerane degradovať glukózu, takže sa im zmenila črevná flóra. Teda baktérie podporujúce nadváhu by sa mohli množiť rýchlejšie. U ľudí tento účinok už bol preukázaný u 4 zo 7 účastníkov.

Andreas Pfeiffer, profesor klinickej výživy z Nemeckého inštitútu pre ľudskú výživu v Postupime, však neverí, že by sladidlá prispievali k rozvoju cukrovky: „Sekrécia inzulínu je veľmi dobre riadený proces, ktorý by nadmernú inzulínovú rezistenciu vykoľajil. Sladidlami teda nie je ovplyvnený v príslušnej forme.“

Mali by sme sa úplne vyhnúť sladidlám?

Výsledky výskumu ukazujú, že prísady pochádzajúce z rastliny Stevia, steviolové glykozidy, nie sú úplne bezpečnou alternatívou k umelým sladidlám. Nemusíte však Steviu úplne odstrániť z vašej stravy. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil maximálny limit denného príjmu sladidiel na trhu. Pre Steviu je hodnota ADI („prijateľný denný príjem“) napríklad 4 mg na 1 kg telesnej hmotnosti.

Avšak, denný príjem nebol stanovený pre všetky sladidlá, ako napríklad erytritol alebo xylitol. Treba však poznamenať, že môžu mať laxatívny účinok, ak ich užijeme nadmerné množstvo. Erytritol vyzerá ako cukor a vyskytuje sa v mnohých potravinách, ako je víno, hrušky alebo melóny. Obsahuje iba 0,2 kalórií na gram a je veľmi ľahko stráviteľný. Okrem toho nemá vplyv na hladiny glukózy v krvi a inzulínu.

Dlhodobé účinky sladidiel na zdravie sa musia ďalej skúmať. Preto by sme mali dodržiavať pokyny alebo obmedziť používanie sladidiel. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom